Napjainkra iparággá nőtte ki magát a világban és hazánkban is, a szabadalmak, védjegyek, márkák bitorlása, a hamisított termékek gyártása, forgalmazása, melyek óriási gazdasági károkat okoznak a gyártóknak, a tisztességes kereskedőknek, fogyasztóknak és a nemzetgazdaságoknak egyaránt.

Baráth és Partnerei nagy gyakorlattal és eredményességgel rendelkezik a szellemi tulajdont bitorló elkövetők felderítése, tevékenységük bizonyítása és felszámolása érdekében végzett nyomozások terén.

A jogsértések köre szinte fellelhető minden olyan terméknél, mely jelentős haszonnal kecsegteti az elkövetőket, így a humán és állati eledeltől, a különböző gyógyszeripari, élvezeti cikkek – dohány, ital – és ruházati termékeken át, a játékokig, és szórakoztatóipari termékekig.

A szellemi tulajdon elleni bűncselekmények legjellemzőbb elkövetési módszererei a lopás, a hamisított termékek gyártása, a csempészés, és az illegális kereskedelem.

Egyes felmérések szerint, a hamisított termékekből származó bevételkiesés nagyságrendje több milliárd forintot eredményez egyes ágazatokban.

A szellemi tulajdon körébe sorolható az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutatató, az egyes vállalkozások üzleti, informatikai, kereskedelmi és gyártási fejlesztéseinek, terveinek illegális megszerzésére irányuló tevékenységek, ami jelentős bevételkiesést és piacvesztést eredményezhet az érintett cégek részére.

A nyomozások során azonosítjuk a jogsértőket, módszereiket, kereskedelmi és üzleti kapcsolataikat, együttműködünk az illetékes hatóságokkal a jogsértések felszámolása érdekében és megbízóinkkal a károk enyhítése, a hasonló jellegű cselekmények akadályozása érdekében foganatosítandó intézkedések kidolgozásában.

A hamis termékek felderítésére irányuló nyomozások során gyakran alkalmazzuk a Tesztvásárlás és Próbavásárlás módszerét.