Napjainkban az üzleti környezet, a verseny kiélezettebb, mint valaha, a technológiai fejlődés gyors üteme napról-napra megkívánja a gyors és helyes döntéseket. Minden vezető tudja, hogy egy, a piaci ismeretek hiányából adódó rossz döntés, végzetes helyzetbe hozhatja vállalatukat, s ezzel előnyhöz juttathatja konkurenseit.

A versenypiaci hírszerzés – az üzleti hírszerzés egyik ága – kizárólag törvényes keretek között, legálisan elérhető információk szisztematikus gyűjtését és értékelését jelenti, ami a vezetői döntéstámogatást szolgálja.

A Versenypiaci Hírszerzés folyamata a megrendelő igényeinek pontos és részletes felmérésével kezdődik, személyre szabottan meghatározásra kerül a vizsgálat irányultsága és kiterjedtsége. A folyamat elsődlegesen a megbízó külső környezetét érintő információk gyűjtésére és elemzésére fókuszál a stratégia döntések támogatása érdekében, de nem ritkán az ágazatban működő hasonló profilú, régi, vagy új versenytárs(ak)ra, konkurenciára – Competitor Intelligence – vonatkozó, hasonló adatok elemzését foglalja magába.

Az információ gyűjtése elsődleges – az adott ágazat szakértői, kutatói, vásárlók, beszállítók, a konkurens vállalatok vezetői – és másodlagos – különböző adatbázisok, publikációk, szakértői és kormányzati elemzések, jelentések, ágazati hírlevelek, a versenytársak éves jelentései, vezetőik által adott interjúk, technikai és szabadalmi hírek – forrásból származó adatok beszerzésre és elemzésére irányul.

Adott piaci ágazatba történő befektetési, vagy új belépési szándék estén célszerű az ÁTVILÁGÍTÁS – DUE DILIGENCE – módszeréhez is folyamodni a döntések meghozatala előtt.